Zebra tipi perde nedir?
Zebra perde; stor perdelerden çok daha sonra ki süreçte imal edilmeye geçilmiş ve stor tipi perdelerin evde ışık sağlayabilmek sebebiyle kullanıcılar tarafından sürekli bir şekilde yukarı çekilmesi durumunu ortadan tamamen kaldırmak ve ufakta olsa tül perde görünümü kazandıra bilmek amacı ile imal edilmeye başlanmış, çift katlı olan, bir kısmı tül şeklinde diğer kısmı ise kumaş olarak üretimi sağlanan perdelere zebra perde modelleri denir.
Zebra tipi perdelerin çalışma prensipleri nasıl işlemektedir?
Zebra tipi perdeler stor perdelerin üretiminden sonra bu tip perdelere alternatif olarak çıkmış ve bir yönü ile de tül perdeye benzeyen çit kat kumaştan yapımı gerçekleştirilen perde modelidir. Peki, ama bu perdeler stor tipi perdeler gibi mi çalışma işlemini gerçekleştirmektedirler? Veya daha da başka tür bir çalışma mekanizmasına mı sahip bulunuyorlar?
Öncelikle bu tip perdelere zebra perde denilmesinin en büyük sebebi bu perdelerin çizgili olmasından kaynaklanmaktadır. Şöyle ki bir çizgisi tülken diğer çizgisi kumaş olacak şekilde imal edilince benzerlikten dolayı bu ismi almıştır. Perdenin iki kat bulunması sebebiyle tül olan kısımların üst üste de gelmesi ile perdenin arka tarafından ışık alması sağlanmaktadır. Bu tip perdelerin mekanizma sistemi özellikle stor tipi perdelerin bire bir aynısı olmasına karşın farklı olan tarafı çift katlı bulunmasından dolayı perdenin arka tarafının perdenin montajının yapıldığı çıtaya bağlı olarak faaliyetine devam etmesidir.
Zebra tipi perdelerin yıkama işlemleri nasıl gerçekleştirilmelidir?
Zebra tipi perdeler kullanım tipine bağlı olarak senede veya altı ayda bir gibi sürede yıkanabilmektedirler. Perdelerin yıkanabilecek aşamaya gelebilmeleri için bulundukları bölgeden sahip oldukları mekanizmaları ile birlikte topluca sökülmeleri gerekmektedir. Stor tipi perdelerde mekanizma olduğu gibi yerinde bırakılırken, zebra perde de mekanizma ile beraber sökülmesinin nedeni; çift kattan oluşan bu perde modelinin alt tarafının çıtaya bağlantılı olması sebebiyledir.
Çıtaları ile beraber söküldükten sonra perdeler yıkama işlemi gerçekleştirilmeye başlanır. Yıkamadan hemen sonra eski yerlerine oldukça temiz bir şekilde monte edilirler.
Eğer kişi perdelerini kendisi yıkamak istemezse perdeleri oldukça profesyonel firmalarla irtibata geçerek de yıkatabilmesi mümkündür.